Advertisement

Ulus Devlet Nedir? Sonu mu Geliyor?

Ulus Devlet Nedir? Sonu mu Geliyor? M.Ö 10 bin yıllarında gerçekleşen tarım devrimiyle birlikte insanlık tarihi her anlamda büyük bir devrim yaşamıştır. Doğaya karşı mücadele, yiyeceğini sağlama ve elde edilen yiyeceği koruma, vahşi hayvanlara ve diğer insanlara karşı elde ettiklerini koruma amacıyla insanlar birbirlerine yaklaşmış ve gruplaşmaya başlamıştır. Bu birliktelik bir süre sonra teşkilatlanmayı gerektirmiştir. Yerleşik hayata geçen ve teşkilatlanan insanoğlu bir süre sonra belli bir iktidarın boyunduruğu altına girerek devlet denilen oluşumu yaratmışlardır.
İnsanın toplumsal evrimine paralel olarak Devlet denilen oluşum da belli bir evrimsel süreçten geçmiştir. Örneklerine Antik Yunanistan’da rastladığımız şehir devletleri bilinen en eski devlet türlerinden biridir. Zamanla Şehir devletleri bir araya gelerek krallıklara dönüşmüştür. Daha sonraki yıllarda krallıklar da bir araya gelip imparatorluklar oluşturmuş ve Fransız devriminin ardından ulus nitelikli devletler ortaya çıkmıştır. Bir insan topluluğunu ulus olarak kabul edebilmek için taşıması gereken çeşitli unsurlar vardır.
Videoda Ulus Devlet modelinin temel unsurlarını etraflıca ele almaya çalıştım. Kısacası bu unsurlar; Dil birliği, kültür birliği, tarih birliği, öteki imajıdır.
Milliyetçilik ve ulus devlet modeli arasında karşılıklı bir ilişki vardır. Örneğin Almanya ve İtalya gibi ülkelerde milliyetçilik ulus devlet olgusundan önce ortaya çıkmıştır. Fakat yabancı işgali görmüş veya sömürge tecrübesi geçirmiş ülkelerde önce bir kısım aydın milliyetçiler tarafından ulus devlet modeli hayata geçirilmiş ardından bu devlete uygun homojen bir ulus oluşturulmuştur.
Bir ülkede Ulus-devlet modeli uygulanmadan önce ulusal kimliğin oluşturulması gerekir. Vatandaşlık ve milliyetçilik üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan siyaset felsefecisi Wayne Norman’a göre ulus-devlet modeli için ulus inşa etmek üzere bir dizi toplum mühendisliği metodu uygulanır. Videoda bunu da ele almaya çalıştım.
Kanala ücretsiz şekilde abone olmak için:
Aşağıdaki ilginç bilgiler içeren videolarımı kesinlikle kaçırmayın:
Tüm videolarım:►
Bilimsel bilgiler:►
Sağlıkla ilgili bilgiler:►
Tarihi bilgiler:►
Mistik ve ilginç bilgiler:►
Siyasi bilgiler:►
Dünya tarihindeki en ilginç bilgiler ve garip olaylar hakkında içerikler hazırlıyorum. Özellikle kavramlar, siyasi akımlar, tarihi olaylar ve kişilerin kim ve ne olduğu hakkında kısa bilgiler vermeye çalışıyorum. Sayfamdaki animasyonları faydalı bilgiler içermesi için özellikle çeşitli kaynaklardan alıyorum. Bazen bu bilgiler size garip veya acayip bilgiler gibi gelebildiği gibi bazıları oldukça aşina olduğunuz kavramlar olabilir.
Ayrıca dünyanın en'lerini hurafelerden ayırabildiğim kadar sizlere eğlenceli ve bilgi verici video hazırlayarak iletiyorum.
Kanalım yayında kaldığı sürece öncelikle en çok bilinen kavramlardan daha az bilinen kavramlara doğru bir yayın süreci izleyeceğim. Dolayısı hazırlanan bazı kavramları çok iyi biliyorken bazılarını ilk defa görebilirsiniz. Kısacası eğlenceli ve bilgi verici "nedir" videolarını sayfamda bulabilirsiniz.

ilginç bilgiler,sabit bilgi,nedir,kavram,ulus devlet,ulus devlet nedir,milliyetçilik,ulusculuk,ulus devletlerin sonu geldi,siyaset,politika,fransız devrimi,dil birliği,ulusal medya,soy birliği,siyasal iktidar,homojen toplum,merkezileşmek,siyasi iktidar,

Yorum Gönder

0 Yorumlar